Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Július 23. 10:14, kedd | Belföld
Forrás: mti

Jelentősen nőhet a céges autólízing iránti kereslet

Jelentősen nőhet a céges autólízing iránti kereslet

A Business Lease elemzése szerint Magyarországon növekvő, de a nyugati piacokhoz képest még alacsony a lízingelt gépjárművek száma.

Az MTI-nek kedden küldött közleményben kiemelték, a nyugat-európai országokban akár a 40-50 százalékot is eléri a lízinggel finanszírozott gépkocsik aránya, míg Magyarországon a 2 százalékot közelíti a piaci részesedésük.

Az első negyedéves piaci statisztikák alapján az idén akár 10 százalék fölött nőhet a járművek lízingfinanszírozása a tavalyi évhez képest.

A Magyar Lízingszövetség kimutatása szerint januártól március végéig a tavalyi év azonos időszakához képest 13 százalékkal, 60,2 milliárd forintra nőtt a lízingelt személyautókra és kisteherautókra fordított összeg .

Európában a Deloitte elemzése alapján 2010-ben még 7,3 millió új gépjárművet vásároltak magánszemélyek, és 7,2 millió céges gépkocsit állítottak forgalomba, ezzel szemben 2016-ban 6,3 millióra csökkent a magán vásárlások, és 8,7 millióra nőtt a céges beszerzések száma. A kutatócég előrejelzései alapján 2021-re akár 63 százalékra gyarapodhat a vállalatok számára forgalomba helyezett gépkocsik aránya, és elérheti akár a 10 milliós darabszámot is.

Míg Angliában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban a teljes piacon akár 40-50 százalékot is eléri a lízingelt gépkocsik részesedése, addig Magyarország útjain 3,6 millió gépkocsi fut, ebből megközelítőleg 50 000 autó a lízingelt vagy flottakezelt, ami 1,6 százalékos arányt jelent.

Magyarországon a kis- és középvállalkozások erősödésével bővülhet a lízingre szerződők száma, ezek a vállalatok jellemzően 8-10 éves gépkocsikat használnak.

Buchta Norbert, a Business Lease ügyvezető igazgatója szerint a hazai vállalatok a céges autót még mindig luxusnak tekintik, éppen ezért a vásárlóerő és a gazdaság növekedéséhez hasonlítva lassan nő a lízingelt járművek száma.

A magyar flottakezelő- és lízingpiac 80 százalékán a magyarországi 5 legnagyobb lízingcég osztozik, rajtuk kívül 15-20 kisebb, 100-150 autóból álló flottával rendelkező cég tevékeny a piacon.

Címkék: autó, lízing

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket