Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Szeptember 10. 07:18, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szerencsés helyzetben van a magyar film szakértő szerint

Szerencsés helyzetben van a magyar film szakértő szerint

Dudás Viktor filmszakértő szerint szerencsés helyzetben van most a magyar film, mert résztvevői nemcsak rendezőként, hanem szereplőként is \"predesztináltak lehetnek\" a világhírre.

A szakértőt arról kérdezték az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy a velencei filmfesztiválon Nemes Jeles László filmjének, a Napszálltának ítélték oda a kritikusok díját pénteken.

Dudás Viktor úgy fogalmazott: azt szokták mondani, hogy a filmkritikusok díja méltóbb az alkotáshoz - mert a kritikusok sokkal inkább a film esztétikai értéke alapján formálnak véleményt -, mint a zsűrié, amelynél esetleg "más jellegű érdekek is dönthetnek".

Közölte: a film központi alapja egy nő, aki a századforduló Budapestjén keresi az útját - ez könnyedebb téma, mint az Oscar-díjas Saul fia esetében, de a rendező szempontjából személyesebb indíttatású is. Megjegyezte: talán nehezebben talál utat a közönséghez a történet, mert egy szűk világról szól.

A magyar filmgyártás sikerében az átlátható finanszírozási keretek jelentőségét emelte ki Dudás Viktor. Hozzátette: a Filmalap a forgatókönyv és a rendező művészi elképzelései alapján dönt arról, hogy támogatásra érdemesnek tart-e egy filmet, és ha az alkotás egy fesztiválon jól szerepel, akkor meg tudja adni neki azt a pluszt, amellyel még inkább bekerülhet a nemzetközi vérkeringésbe.

Címkék: film, magyar film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket